Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Uykusuzluk Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yetişkinlerin her gece en az yedi ile dokuz saat uyumaları gerektiğini vurguluyor. Araştırmalara göre, düzenli olarak yeterli uyku almak bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok alanda önemli etkilere sahip.

2023 yılında yapılan bir araştırma, altı saatten az uyumanın vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini gösterdi. Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün çalışması, bu etkinin özellikle 18-60 yaş arasındaki erkeklerde belirgin olduğunu ortaya koydu.

Uyku uzmanı Dr. Sue Peacock’a göre, uyku sırasında vücut savunma sitokinleri üretir. Yetersiz uyku bu maddelerin azalmasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelinmesine neden olabilir.

Uykusuzluk, kaygı seviyelerini artırarak anksiyeteye yol açabilir ve pozitif duyguları azaltabilir. Ayrıca, kadınlarda uyku eksikliği tiroit hormonlarını etkileyerek adet düzensizliklerine neden olabilir.

Uykusuzluk ayrıca iştahı düzenleyen hormon seviyelerini de bozarak obezite riskini artırabilir. Verimlilik açısından da ciddi sorunlar yaratabilir ve kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dr. Sue’ya göre, yeterli uyku almanın önemi vurgulanmalı ve düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır. Uykusuzluk, genel sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir ve uzun vadede kronik rahatsızlıklara yol açabilir.

Related Posts

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Azı kararsızlık, fazlası kibir! Sağlıklı bir özgüven geliştirmek mümkün mü?

“Özgüven bir kas gibidir, ne kadar çalıştırırsanız, o kadar güçlenir!” diyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, özgüveni geliştirecek önerilerde bulundu.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı güçlerini birleştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Çerçeve Protokolü imzalandı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Dem bu demdir, zaman gelmiştir. Türkiye’nin yıllardır beklediği sağlık biyoteknolojisindeki atılımı yapma, ürüne dönüşen araştırmaları görme zamanı gelmiştir.” dedi.