40 yaşındaki Schengen Anlaşması çatırdıyor! AB’de serbest dolaşım sona mı eriyor?

Schengen Anlaşması 40 Yaşında: Serbest Dolaşım Tehlikede mi?

Avrupa’da 400 milyondan fazla kişinin sınır kontrolü olmadan seyahat etmesini sağlayan Schengen Anlaşması, 40. yılına giriyor. Ancak son dönemde birçok ülkenin yeniden sınır kontrolleri getirmesi, anlaşmanın temellerini sorgulamaya sevk ediyor.

Schengen Anlaşması, 14 Haziran 1985’te Lüksemburg’un Schengen şehri yakınlarında Belçika, Fransa, Batı Almanya, Lüksemburg ve Hollanda arasında imzalandı. Beş ülke ile başlayan bölge, zamanla genişleyerek 29 ülkeyi içine alan bir serbest dolaşım alanına evrildi.

1 Ocak 2025’te Bulgaristan ve Romanya’nın da katılımıyla Schengen ülkelerinin sayısı 29’a yükseldi. Bugün, bu bölge; 25 Avrupa Birliği ülkesine ek olarak Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn’ı içermektedir.

Ancak 2024 yılında Schengen bölgesi, daha önce görülmemiş şekilde iç sınır kontrollerine tanıklık etti. Güvenlik tehditleri ve artan düzensiz göç nedeniyle birçok ülke, sınır geçişlerini yeniden denetim altına aldı.

Bu uygulamalar, Avrupa entegrasyonunun simgesi olan serbest dolaşım ilkesine meydan okuyor olarak görülüyor. Mevcut yasal çerçeve olan Schengen Sınırları Kanunu, üye ülkelere yalnızca kamu düzeni veya iç güvenlik tehditleri olduğunda ve istisnai durumlarda sınır kontrolü uygulama hakkı tanımaktadır.

Avrupa Komisyonu, bu önlemlerin sadece “son çare” olarak ve geçici süreliğine alınması gerektiğini vurgulamaktadır.


Related Posts

Yılana benzerliğiyle dikkat çekiyor: 1 buçuk metre boyunda

Havaların ısınmasıyla sürüngenler doğada sıklıkla görülmeye başlandı. İskenderun ilçesine bağlı Sakıt Mahallesi’nde yaklaşık 1 buçuk metre uzunluğundaki oluklu kertenkele kameralara yakalandı. Yılana olan benzerliğiyle dikkat çeken kertenkele, 47 …

Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul Anlaşması kapsamında esir asker takası devam ediyor

Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da yapılan müzakerelerde varılan anlaşma doğrultusunda Rusya ile Ukrayna arasındaki esir askerlerin devam ediyor. Serbest bırakılan Ukraynalı askerler, evlerine döndü. Askerler yakınları tarafından karşılandı.

Gazze’de soykırıma katılan İsrail askerlerinin cenazeleri gözyaşlarıyla taşındı

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Beyt Hanun’da İsrail askerlerine karşı kurulan pusuyla ilgili paylaşımda bulundu. “Ordunuzun itibarını yerle bir edeceğiz” yazılı paylaşımda, İsrail’in …

Adalet Bakanı Tunç’tan ‘Grok’ açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin “Eğer bir yapay zeka paylaşımını bulunduran, barındıran bir yer sağlayıcı varsa, X platformu, YouTube ve diğer platformlar var, bunlar bu içeriği barındırıyorsa, bunun yapay zekadan geldiği şeklinde kanuni muafiyet söz konusu olmaz.” dedi.

Murat Çalık cezaevinde fenalaştı, acil servise götürüldü

Ameliyat sonrası cezaevine sevk edilen Mehmet Murat Çalık, cezaevinde fenalaştı, ambulansla yeniden hastaneye götürüldü.

Kahramanmaraş’ta iskele faciası: Ölü ve yaralılar var

Kahramanmaraş’ta bir apartmanın dış cephe onarımı sırasında iskelenin çökmesi sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi ağır yaralandı.

vozol center