Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanından Genç Yaşta Hipertansiyon Uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, hipertansiyonun genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş altında da karşılaşılabildiğini belirterek, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonun risklerine dikkat çekti. Bu hastalığın genç yaşta görülme oranlarının toplumlara göre farklılık gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gençlerde hipertansiyonla ilişkili obezite ve uyku apne sendromu gibi faktörlerin öne çıktığını belirtti.

Genç yaşta hipertansiyonlu hastaların yaklaşık %10’unda altta yatan nedenlere bağlı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu durumların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Tedavi Tek İlaçla Sınırlı Kalmamalı’

Dr. Yıldırım, genç hipertansiyon hastalarının tedavisiyle ilgili olarak yaşlı hastalarla benzer bir yaklaşım gerektiğini belirterek, tedavinin sadece ilaçlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Yaşam tarzında değişiklik yapılması, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersizin tedavi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

‘Tanı İçin Belirlenen Değerlere Dikkat’

Hipertansiyon tanısının konulmasıyla ilgili değerlere dikkat çeken Dr. Yıldırım, evde yapılan kan basıncı ölçümünde ortalama değerin 135/85 mmHg’nin üzerinde çıkması durumunda, 24 saat boyunca takip edilen kan basıncında 130/80 mmHg’nin üstünde değerler alınması halinde, hipertansiyon tanısı konabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarında hedef kan basıncının 130/80 mmHg’nin altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigara-alkol tüketiminden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

Azı kararsızlık, fazlası kibir! Sağlıklı bir özgüven geliştirmek mümkün mü?

“Özgüven bir kas gibidir, ne kadar çalıştırırsanız, o kadar güçlenir!” diyen Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, özgüveni geliştirecek önerilerde bulundu.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı güçlerini birleştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) arasında iş birliğini güçlendirmeye yönelik Çerçeve Protokolü imzalandı. Törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Dem bu demdir, zaman gelmiştir. Türkiye’nin yıllardır beklediği sağlık biyoteknolojisindeki atılımı yapma, ürüne dönüşen araştırmaları görme zamanı gelmiştir.” dedi.