Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Uzun vadeli TL yatırımlarını desteklemek amacıyla alınan kararlar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yatırım fonları ve kısa vadeli mevduata uygulanan stopaj oranları, geçtiğimiz yıllarda kademeli şekilde artırılmıştı. Bu kez ise Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 17,5 seviyesine çıkarıldı.

Kısa Vadeyi Tercih Edenler Olumsuz Etkilenecek

Türkiye’de uygulanan mevcut ekonomi politikaları ve siyasal koşullar nedeniyle mevduatlarını kısa vadede değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar, yeni stopaj oranlarından olumsuz etkilenecek. Bugünden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre, mevduatını 6 ayın üzerinde vadeli bağlamayanların faiz gelirinden daha yüksek oranda vergi kesintisi yapılacak.

Uzun Vadede Getiri Artıyor

Yeni düzenleme kapsamında, 1 yıla kadar olan vadeli mevduatlar için de stopaj oranı yükseltildi. Buna göre, 1 yıllık mevduat hesaplarında stopaj artık daha yüksek oranda uygulanacak. Ancak, stopaj oranı sıfır olan yatırım fonlarında herhangi bir değişikliğe gidilmedi ve vergi avantajı korunmuş oldu.

Uzmanlardan Stopaj Değerlendirmesi

Ekonomistler, yapılan değişikliklerin bireysel yatırımcılar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dr. Burcu Aydın, “Mevduat ve yatırım fonlarında stopaj yine arttı… Mevcut hesapta yüksek stopaja takılmamak için, yeni yatırıma yeni hesap açın” dedi.

Ömer Rıfat Gencal ise düzenlemeyi, “Bireyler için örtülü faiz indirimi…” sözleriyle yorumladı. Ali Çufadar ise yapılan artışın sıcak para üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Vergiden muaf olan sıcak paraya daha yüksek faiz ödenir” ifadesini kullandı.

Vergi Gelirine Katkısı Tartışmalı

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, yapılan düzenlemenin bütçeye sınırlı etkisi olacağını savunarak, “Gelir vergisi hasılatına etkisi düşük olur… Sıfır stopaj oranlı fonlarda vergi avantajı devam eder” değerlendirmesinde bulundu.

Dövizi Tercih Yerine TL’ye Yönelim mi Bekleniyor?

Ekonomist İris Cibre ise değişikliğin dövize yönelimi artırmayacağı görüşünde. “Zaten TL faizde olanların stopajı eskisinden devam, bu yüzden dövize koşmayacak” dedi. Bu görüşe paralel olarak, yatırımcıların yeni pozisyon alırken fon değişiminde daha temkinli hareket edeceği de vurgulandı.

Stopaj Artışı Piyasalarda Neyi Değiştirir?

Ekonomist Orkun Gödek ise stopaj oranındaki artışı beklenmedik bir adım olarak değerlendirdi. Açıklamasında çok yönlü düşünülmesi gerektiğine işaret ederek, faiz indirim beklentilerinin dengelenebileceğini, maliye tarafında ise gelir artırıcı adımların süreceğini ifade etti. Gödek, “Net/net matematik her zaman kazanır… TCMB’nin faizi ayarlama sürecinde dün de rezerv+DTH eğilimi masadaydı, bugün de. Değişen bir şey yok” dedi.

Related Posts

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.

Doğu Akdeniz’deki illerin 6 aylık ihracatı 4,8 milyar doları aştı

Hatay, Mersin, Adana ve Osmaniye’den ocak-haziran döneminde 4 milyar 820 milyon 190 bin dolarlık dış satım yapıldı.

vozol center