Çinli Bilim İnsanı He Jiankui, Laboratuvara Geri Dönmek İstiyor
Çinli bilim insanı He Jiankui, annelerden gizli olarak bebeklerin genetik yapılarını rahimde değiştirerek AIDS, kanser ve alzheimer gibi hastalıkların önüne geçmeyi başarmıştı. Ancak bu işlem nedeniyle etik kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle hüküm giydi. Şimdi He Jiankui, laboratuara geri dönmek istiyor.
He Jiankui, alzheimer gibi hastalıkları tedavi etmek için insanların genetik kodunu düzenlemeye devam etmek istediğini belirtiyor. Ancak şu anda herhangi bir laboratuvara veya akademik kuruma bağlı değil. Pasaportuna el konulduğu için yurt dışına çıkamıyor.
Doktor, uluslararası tepkilere rağmen gelecekteki bilimsel gelişmelerin haber kaynağı olmayı hedefliyor. He, “Gelecek bilimsel gelişmeler ve gen tedavileri konusunda konuşacak birisi olmalı. O kişi benim” diyor.
Ancak yaptığı ilk deney ve bilim dünyasına geri dönme çabası hala büyük tepki topluyor. Laboratuvar fotoğraflarını paylaşsa da Pekin’de bir araştırma tesisi olmadığını kabul ediyor. Çin hükümetiyle olan ilişkisi de neredeyse yok denecek kadar az.
He Jiankui’nin Çalışmaları
He Jiankui’nin 2018’de duyurduğu deneyde, HIV’e karşı bağışıklık kazandırmak için insan embriyolarına CRISPR tekniğini kullandığı ortaya çıktı. Bu müdahale kalıtsal olduğu için çocukların genetik yapısı gelecek nesillere de aktarılabilecekti. He Jiankui’nin amacı, AIDS hastalığına karşı kalıtsal bağışıklık yaratarak bu hastalığı önlemekti.
Ancak deney ulusal ve uluslararası düzeyde sert eleştirilere maruz kaldı. Ailelere haber vermeden çocukların genetik koduyla oynayan He Jiankui, etik kuralları hiçe saymakla suçlandı.
Çin’in insan embriyoları üzerinde üreme amaçlı gen düzenlemeyi yasaklaması, He Jiankui’nin 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasına neden oldu.
He Jiankui’nin Şu Anda Durumu
He Jiankui’nin bilim dünyasına geri dönme çabasının bir halkla ilişkiler stratejisi mi yoksa kariyerini yeniden kazanma çabası mı olduğu belirsiz. Uluslararası gazetecilerle sık sık görüşüyor, X platformunda beyaz önlükle pozlar veriyor ancak çalışmalarıyla ilgili somut bilgiler paylaşmıyor. Hapisten çıktıktan sonra kısa süreliğine Wuhan’daki özel bir üniversitede çalıştığını söylese de işine son verildiğini iddia ediyor.
He Jiankui, Hainan Adası’nda Alzheimer ve DMD gibi hastalıklar üzerinde çalıştığı bir laboratuvar kurduğunu belirtti. Ancak sonradan orada da bulunmadığı ortaya çıktı. X platformunda yatırım çağrısı yapmasına rağmen finansörünü açıklamadı ve belgeleri kaldırdı.
Çılgın doktorun en son paylaşımı ise “Etik kuralları, bilimsel ilerlemenin önünde bir engel” şeklindeydi. He Jiankui’nin gelecekte ne yapacağı merak konusu olmaya devam ediyor.
More Stories
Beykoz’da lüks villaya kumar baskını: 38 kişi yakalandı
06 Nisan SAKARYA elektrik kesintisi: SAKARYA ilçelerinde elektrikler ne zaman ve saat kaçta gelecek?
Doğu Perinçek: Öcalan’a bebek katili diyerek sorunu çözemeyiz