Altı saatten az uyku sağlığı tehdit ediyor

Uykusuzluk Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), yetişkinlerin her gece en az yedi ile dokuz saat uyumaları gerektiğini vurguluyor. Araştırmalara göre, düzenli olarak yeterli uyku almak bağışıklık sisteminden ruh sağlığına kadar birçok alanda önemli etkilere sahip.

2023 yılında yapılan bir araştırma, altı saatten az uyumanın vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini gösterdi. Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün çalışması, bu etkinin özellikle 18-60 yaş arasındaki erkeklerde belirgin olduğunu ortaya koydu.

Uyku uzmanı Dr. Sue Peacock’a göre, uyku sırasında vücut savunma sitokinleri üretir. Yetersiz uyku bu maddelerin azalmasına ve enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelinmesine neden olabilir.

Uykusuzluk, kaygı seviyelerini artırarak anksiyeteye yol açabilir ve pozitif duyguları azaltabilir. Ayrıca, kadınlarda uyku eksikliği tiroit hormonlarını etkileyerek adet düzensizliklerine neden olabilir.

Uykusuzluk ayrıca iştahı düzenleyen hormon seviyelerini de bozarak obezite riskini artırabilir. Verimlilik açısından da ciddi sorunlar yaratabilir ve kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dr. Sue’ya göre, yeterli uyku almanın önemi vurgulanmalı ve düzenli uyku düzeni sağlanmalıdır. Uykusuzluk, genel sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir ve uzun vadede kronik rahatsızlıklara yol açabilir.

Related Posts

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.