Belçika’da hükümetin bütçe kesintilerine karşı çalışanlar greve gitti

Belçika’da Bütçe Kesintilerine Karşı Yapılan Grev Hayatı Felç Etti

Belçika’da hükümetin bütçede planladığı kesintilere karşı yapılan bir günlük grev, uçuşları ve toplu ulaşımı durdururken kamu hizmetlerinde büyük aksamaya neden oldu.

Belçika’daki Hristiyan ve sosyalist işçi sendikalarının çağrısıyla kamu ve özel sektörden çok sayıda çalışan, federal hükümetin işsizlik ve emeklilik gibi sosyal harcamalarda planladığı kesintiler başta olmak üzere çeşitli “kemer sıkma” önlemlerini protesto etmek için bir günlük greve gitti.

Geniş katılımlı grev nedeniyle ülke genelinde çeşitli hizmetler önemli ölçüde aksadı.

Özellikle havalimanlarındaki güvenlik personeli ile bagaj hizmetlerinde çalışanların greve gitmesi, ülkedeki hava yolu taşımacılığını olumsuz etkiledi.

Belçika’nın Brüksel ve Charleroi havalimanlarında çalışanların greve katılması nedeniyle gidiş yönlü seferlerin tamamı iptal edildi. Ülkenin en büyük iki havalimanına sadece geliş yönlü uçuşlar iniş yapabildi.

Toplu Taşıma Faaliyetleri Durdu

Belçika’daki demir yolu çalışanlarının da greve katılması nedeniyle ülke genelinde tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi. Ülke genelinde alternatif rotalarla sınırlı sayıda tren seferi yapıldı.

Belçika’nın Flaman ve Valon bölgelerindeki toplu taşıma şirketlerinde çalışanlar da greve katıldı.

Başkent Brüksel’in toplu taşıma sisteminde görevlilerin de greve iştirak etmesi sebebiyle şehirdeki metro, otobüs ve tramvay seferlerinin neredeyse tamamı iptal edildi.

Anver limanında çalışanların greve katılması nedeniyle faaliyet durdu.

Ülke genelinde çeşitli belediye ve kamu hizmetleri aksarken posta hizmetleri de yapılamadı.

Brüksel’de hükümeti protesto etmek için binlerce kişi Kuzey Tren İstasyonu önünde bir araya geldi. Sloganlar atan göstericiler, birkaç kilometre mesafedeki Mont des Arts Meydanı’na kadar yürüdü.

Grev Neden Çıktı?

Sendikalar, ülkede yeni kurulan hükümetin sosyal harcamalarda yapmayı planladığı kesintileri ve uygulayacağı kemer sıkma politikalarını sert biçimde eleştiriyor.

Bu çerçevede 13 Ocak, 13 Şubat ve 31 Mart’ta da geniş katılımlı grevler düzenlenmiş, hayat durma noktasına gelmişti. Böylece bu yıl hükümetin tasarruf önlemlerine karşı dördüncü büyük protesto yapılmış oldu. Ayrıca, sendikalar 27 Haziran ve 22 Eylül’de de greve gidileceğini açıkladı.

Yeni hükümet, Belçika’da kamu harcamalarını düşürmek üzere bir program hazırladı. Programda, ülkede uygulanan işsizlik maaşında sınırlandırmaya gitmek ve bunun süresini düşürmek yer alıyor. Belçika’da halihazırda koşulların sağlanması halinde sınırsız süreyle işsizlik maaşı alınabiliyor.

Kariyer değişikliğinde ve işsizlik halinde sunulan kamu destekli programların azaltılması da hükümetin planları arasında bulunuyor.

Yeni hükümetin programında, emeklilik hakkı için gereken koşulların ağırlaştırılması, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi, uzun dönem hastalığı olanların faydalandığı sistemin katılaştırılması, memurların statüsünde ve emeklilik yaşı ile maaş hesaplanmasında reform yapılması, ücretlerin enflasyona göre otomatik olarak artmasını sağlayan endeksleme sisteminin değiştirilmesi gibi çalışanların haklarında ciddi değişiklikler içeren politikalar öne çıkıyor.

Söz konusu politikalar, sendikaların ve çalışanların tepkisini çekiyor.

Related Posts

Gelir vergisine gizli zam yapıldı! Daha fazla vergi ödediğinizin farkında mısınız?

Milyonlarca vatandaş ekonomik krizin faturasını ağır şekilde öderken bir gelişme de gelir vergisinde yaşandı. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl gelir vergisi uygulamasının yıllar içinde çalışanların aleyhine nasıl değiştiğini açıkladı. Vatandaşlar gizli vergi zammı ile karşı karşıya kaldı

Bakan Bayraktar açıkladı: Avrupa’daki kabus Türkiye’yi de etkileyecek

Dün Avrupa’da öğle saatlerinde Portekiz ve İspanya ile Fransa ve Belçika’nın bazı bölgelerinde yaşanan elektrik kesintisi sonrası büyük bir kaos yaşandı. Sabah saatlerinde kademeli bir şekilde elektrik verilmeye başlandı. Bakan Bayraktar Avrupa ile aynı ağın kullanıldığını hatırlatarak, “Bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı” dedi.

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Borsa İstanbul’da kayıp derinleşiyor: Bankacılık hisselerinde işlemler durduruldu!

Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinde yaşanan sert satışlar piyasada tedirginliğe yol açtı. Akbank hisselerinde işlemlerin geçici olarak durdurulması dikkat çekerken, genel endekste de satış baskısının etkisini artırdığı gözlendi.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir