CHP’li Bakırlıoğlu’ndan Erdoğan’a ekonomi tepkisi: ‘Yetki verildi etki ne oldu?’

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu: Türk Lirası Değer Kaybediyor

CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM’de görüşülen “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine yaptığı konuşmada, Türk Lirası’nın yaşadığı büyük değer kaybına dikkat çekti.

Milletvekili Bakırlıoğlu, teklifin ilk üç maddesinin, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun’da değişiklik öngördüğünü belirterek, “Zaten teklifin adı da bunu açıkça ortaya koyuyor” dedi. Ekonomik yetkileri hatırlatan Bakırlıoğlu, Cumhurbaşkanına verilen yetkilerin aslında Türk Lirası’nın değerini korumayı amaçladığını ancak ekonomideki olumsuz gelişmelerin ortada olduğunu vurguladı.

Bakırlıoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim dönemlerindeki “Verin yetkiyi, görün etkiyi” sözlerine atıfta bulunarak, “Yetki verildi ama etki ne oldu?” sorusunu sordu. Ekonomideki kötüleşmeyi somut örneklerle açıklayan Bakırlıoğlu, 200 TL’nin alım gücündeki dramatik düşüşü şu şekilde sıraladı:

  • Altın: 200 TL ile 2009 yılında 3 çeyrek altın alınabiliyorken, 2025’te aynı miktarla sadece kurdele ve iğne alınabildiğini belirtti.
  • Et: 2009’da bir kuzunun karşılığı olan 15 kilo et alınabilirken, bugün sadece 200 gram et alınabildiğini belirtti.
  • Döviz: 200 TL’nin 2009’da 132 dolara denk geldiğini, bugün ise sadece 5 dolar alınabildiğini ifade etti.
  • Suriye Riyali: Umreye giden vatandaşların yaşadığı değişimi örnek gösteren Bakırlıoğlu, “2009’da 500 riyal alıp 500 bardak çay içilirken, bugün 200 TL ile sadece 19 riyal ve 10 bardak çay alınabiliyor” dedi.
  • Ekmek: 2009’da 200 TL ile 100 ekmek alınabilirken, bugün sadece 13 ekmek alınabildiğini vurguladı.
  • Benzin: 2009’da 63 litre benzin alınabilirken, 2025’te sadece 3,8 litre alınabildiğini belirtti.

Bakırlıoğlu, “Türk milleti Cumhurbaşkanına yetki verdi ama bu yetkinin sonucu, cebindeki paranın buharlaşması oldu,” diyerek, hükümetin ekonomi yönetimini sert sözlerle eleştirdi.

Related Posts

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi devreye girdi

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Bakan Uraloğlu imzaladı: Afrika’ya tarihi destek!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Moritanya, Somali, Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Liberya, Gine ve Gana olmak üzere 7 Afrika ülkesiyle Ulaştırma Bağlantısallığının Güçlendirilmesi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzaladıklarını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Bu mutabakat zaptıyla, Afrika limanları ile Türkiye limanları arasında doğrudan bağlantılar kuracağız. Afrika, Basra Körfezi üzerinden Kalkınma Yolu’na, Türkiye üzerinden de Orta Koridor’a entegre edilecek” dedi.

Dış ticaret açığı mayısta arttı

Dış ticaret açığı mayısta arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabat: “Yolun sonu ödemeler dengesi krizi”

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile başlayan süreçte 60 milyar dolar civarında döviz satıldığını ama piyasada güven sağlanamadığını ifade etti. Faiz artırımına rağmen 19 Mart öncesindeki …

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tabela değişti: Motorine zam geldi!

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.