Robotik uzuvlarla gelecek: Beyin kontrollü sağlık yenilikleri

Beyin Kontrollü Robotik Uzuvlar Sağlık Alanında Devrim Yaratıyor

Bilim kurgudan gerçeğe dönüşen beyin kontrollü robotik uzuvlar, sağlık ve rehabilitasyon alanında büyük bir ilerleme kaydetti.

Beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) tarafından desteklenen yenilikçi protezler, düşünce gücüyle hareket ederek uzuv kaybı yaşayan bireylerin yaşam kalitesini artırdı.

Felçli hastaların tekrar yürüyebilmesini sağlayan, iletişim kuramayan bireylerin düşünceleriyle cihazları kontrol edebilmesine olanak tanıyan bu teknoloji, bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların görüşleriyle desteklenmektedir.

Beyin kontrollü robotik uzuvlar, sinir sinyallerini algılayarak protez kol veya bacak gibi cihazları hareket ettirir. Elektrotlar veya mikroçipler aracılığıyla beyin aktivitelerini kaydeden bu teknoloji, doğal hareketler sağlayabilmektedir.

The Lancet Neurology dergisinde yayımlanan bir araştırma, beyin sinyalleriyle kontrol edilen protez bacakların yürüyüşü daha doğal hale getirerek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdığını gösterdi.

Uluslararası alanda bu teknolojiye yönelik yapılan çalışmalar hız kazanmaktadır. İsviçre’deki Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) araştırmacıları, omurilik yaralanması olan hastalarda beyin sinyalleriyle kontrol edilen dış iskeletler geliştirmiştir.

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışma, felçli bireylerin yeniden yürüyebilmesi için umut vadetmektedir.

BCI teknolojilerinin Parkinson ve epilepsi gibi nörolojik bozuklukların yönetiminde semptomları azalttığını ortaya koyan bir araştırma, Fitness ve spor alanlarında bile beyin kontrollü robotik uzuvların dikkat çektiğini göstermektedir.

MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu tarafından geliştirilen protez bacaklar, elektrik akımıyla sertleşip yumuşayabilen malzemeler kullanarak koşma ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde doğal kas döngülerini taklit edebilme özelliğine sahiptir.

Gelecekte, yapay zeka ve 5G teknolojileriyle birleşerek beyin kontrollü robotik uzuvların daha hızlı ve hassas hale gelmesi beklenmektedir.

Biyoteknoloji ve uyumlu malzemelerin entegrasyonuyla üretilen protezler, çevresel sürdürülebilirlik açısından umut vermektedir.

İngiltere’deki Imperial College London’dan Prof. Dr. Jessamyn Fairfield, “Biyouyumlu malzemeler, protezlerin vücutla daha uyumlu olmasını sağlayarak reddedilme riskini azaltacak” şeklinde konuşmuştur.

Related Posts

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Aracınızı ele geçirebilir! Markalardan Apple’a sert tepki

Apple, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil araç içi deneyimi CarPlay Ultra’yı geçtiğimiz ay resmi olarak duyurdu fakat lüks otomobil markaları yeni yazılımı kullanmayacaklarını açıkladı. Otomobil üreticileri Apple’ın gösterge panelini ele geçirmesini tepki göstererek yükseltilmiş yeni yazılıma karşı çıkıyor.

GTA 6’ya rakip deniyordu: Tarihin fiyaskosu oldu

Alanının öncüsü GTA 6’ya rakip olacağı iddialarıyla piyasaya sürülen MindsEye, beklentilerin fersah fersah uzağında kaldı…
10 Haziran’da piyasaya sürülen üçüncü şahıs aksiyon oyunu MindsEye, lansman döneminde “GTA 6’nın rakibi” olarak adlandırılmıştı.

Tesla’nın sürücüsüz Cybercab aracı görücüye çıktı

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …