Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Kendi Kendini Onaran ve Enerji Üreten Giysiler Yenilik Getiriyor

Bilim dünyasının tekstil sektörüne yönelik önemli bir adımı var: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler!

Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nde çalışmalar yapan araştırmacılar, mantar ipliklerinden üretilen miselyum bazlı kumaşların, giysilerin kendi kendini onarmasını sağlayabileceğini ve nano-teknoloji sayesinde giysilerin enerji üretebileceğini ortaya koydu.

Newcastle Üniversitesi’nden biyomateryal uzmanı Prof. Dr. Elise Cartmell, miselyum tabanlı malzemelerin önemine dikkat çekerek, tekstil sektörü için devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirtti.

Cartmell, bu malzemelerin giysilerde olduğu kadar inşaat ve biyomedikal alanlarında da kullanılabileceğine vurgu yaptı. Miselyumun kendini iki günde iyileştirebildiği ve nano-teknolojinin bu yeniliklerdeki önemine değinildi.

Stanford Üniversitesi’nden malzeme bilimi uzmanı Prof. Dr. Zhenan Bao, elektronik deri teknolojisini tekstil sektörüne uyarlayarak giysilerin kendi kendini onarabilmesini sağladı. Ayrıca nano-kaplamalı kumaşların giysilerin enerji üretme kapasitesini artırabileceğini belirtti.

Enerji üreten giysiler, giyilebilir teknolojilerin geleceğini şekillendirirken, Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naoki Takada, bu giysilerin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabileceğini söyledi.

Bristol Üniversitesi’nde çalışmalar yapan Prof. Dr. Duncan Wass, kendi kendini onaran giysilerin su ve enerji tüketimini azaltarak çevreye olan faydalarına değindi. Bu teknolojinin çevresel etkilerini azaltabileceğini belirtti.

Uzmanlar, kendi kendini onaran ve enerji üreten giysilerin modadan sağlığa, savunmadan günlük yaşama kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla giysilerin sadece güzel görünmekle kalmayıp, işlevsel cihazlara dönüşeceği öngörülüyor.

Related Posts

Xiaomi akıllı gözlüğünü, katlanabilir telefonunu ve akıllı bilekliğini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıttı. Şirket, akıllı gözlükten, bilekliğe ve yeni kapaklı katlanabilir ekranlı telefonunu tanıttı.

Turkcell ve Samsung, 5G iş birliğini büyütüyor

Turkcell ve Samsung, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC) duyurdukları Türkiye’de 5G uyumlu akıllı telefon kullanım oranını artırmak ve 5G teknolojisini daha geniş kitlelere ulaştırmak için yürüttükleri iş birliğini güçlendiriyor. Turkcell’e özel üretilecek 5G uyumlu 100 bin akıllı telefonu Turkcell dijital uygulamaları yüklü olarak müşterilere ulaştırmayı hedefleyen taraflar, Ar-Ge ve test çalışmalarında da birlikte hareket edecek.

Aracınızı ele geçirebilir! Markalardan Apple’a sert tepki

Apple, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil araç içi deneyimi CarPlay Ultra’yı geçtiğimiz ay resmi olarak duyurdu fakat lüks otomobil markaları yeni yazılımı kullanmayacaklarını açıkladı. Otomobil üreticileri Apple’ın gösterge panelini ele geçirmesini tepki göstererek yükseltilmiş yeni yazılıma karşı çıkıyor.

GTA 6’ya rakip deniyordu: Tarihin fiyaskosu oldu

Alanının öncüsü GTA 6’ya rakip olacağı iddialarıyla piyasaya sürülen MindsEye, beklentilerin fersah fersah uzağında kaldı…
10 Haziran’da piyasaya sürülen üçüncü şahıs aksiyon oyunu MindsEye, lansman döneminde “GTA 6’nın rakibi” olarak adlandırılmıştı.

Tesla’nın sürücüsüz Cybercab aracı görücüye çıktı

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Robotik uzuvlarla gelecek: Beyin kontrollü sağlık yenilikleri

Beyin kontrollü robotik uzuvlar, bilim kurgudan gerçeğe dönüşerek sağlık ve rehabilitasyon alanında çığır açtı. Beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) ile çalışan bu yenilikçi protezler, düşünce gücüyle hareket ederek uzuv kaybı yaşayan bireylerin yaşam …